Reklama
Składniki:

- 30 dag makaronu spaghetti
- 3 strąki kolorowej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 15 dag szynki
- 1 łyżka oleju
- 5 dag parmezanu
- natka pietruszki
- pieprz
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Paprykę umyj, wytrzyj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do czasu, aż jej skórka zacznie czernieć. Wtedy jeszcze gorące papryki przełóż do foliowego woreczka, szczelnie go zamknij i odstaw na mniej więcej 10 minut.

2. Po tym czasie papryki wyjmij i zdejmij z nich skórkę. Każdą pokrój na paski, usuń nasionka.

3. Makaron ugotuj al dente (na półmiękko) w osolonym wrzątku. Odcedź, osącz.

4. Szynkę potnij na paski, zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę, chwilę razem przesmaż.

5. Dodaj makaron, całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

6. Danie nałóż na talerze, posyp posiekaną natką i wiórkami parmezanu.

Reklama
Reklama
Reklama