Reklama
Składniki:

50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
1 jajko,
1 czerstwa bułeczka,
15 dag wędzonego boczku w plasterkach,
słoik mieszanki pikli w zalewie,
1 cebula,
2 łyżeczki musztardy,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
kilka gałązek tymianku do dekoracji.

Reklama
Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w wodzie .Cebulę drobno posiekać. Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę, musztardę, posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Usmażyć na oleju na patelni. Gotowe zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na patelnię położyć plastry boczku i usmażyć na rumiano z obu stron. Pikle osączyć z zalewy. Kolby minikukurydzy pociąć na mniejsze kawałki. Na wykałaczki nadziewać po kawałku kukurydzy, cebulkę perłową i papryczkę. Usmażone pulpeciki zawinąć w plastry boczku. Każdy pulpet spiąć wykałaczką z piklami. Danie udekorować gałązkami tymianku.

Reklama
Reklama
Reklama