Kolorowa zapiekanka z wędlinami

Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 80 dag różnych wędlin (np. kiełbasa wędzona, schab pieczony, boczek wędzony)
- po pół kolorowej papryki
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 15 dag żółtego sera
- suszony tymianek, majeranek, rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dużą kostkę, włóż do osolonego wrzątku, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, odcedź.
2. Papryki oraz cebulę oczyść, pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone na niewielkie kawałki wędliny, smaż, mieszając, kolejne 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Ziemniaki wymieszaj z podsmażoną wędliną i warzywami, dopraw tymiankiem, majerankiem i rozmarynem, solą oraz szczyptą pieprzu. Na końcu domieszaj żółty ser.
4. Całość przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po 25 minutach zapiekankę przykryj folią aluminiową.