Knedle ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
Na farsz:
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę i duś całość ok. 3 minut. Farsz dopraw, wystudź.
2. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli.
3. Zagnieć szybko jednolite ciasto.
4. Z ciasta formuj grube wałki i krój je w talarki. Z każdego uformuj placuszek, nadziej go łyżeczką farszu. Dokładnie zlep brzegi, utocz kulkę, oprószając dłonie mąką.
5. Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, rozłóż na talerze, polej np. stopionym masłem lub zrumienioną na oleju cebulką.