Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag twarogu półtłustego
  • 2–3 szklanki mąki
  • jajko
  • 24 śliwki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • cynamon
  • starta skórka z pomarańczy
  • sól
  • cukier
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w posolonej wodzie. Następnie odcedź, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. W tym czasie wydryluj śliwki. Włóż do mocno posłodzonego wrzątku. Gotuj 2–3 minuty. Wyjmij, przestudź.
  3. Do zimnych ziemniaków dodaj starty ser, wbij jajko wsyp 1,5 szklanki mąki. Ze składników zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) podsypując nieco więcej mąki.
  4. Łyżką nabieraj po małej porcji ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulkę, lekko rozpłaszcz i ułóż na niej śliwkę, owiń ciastem, ponownie formując kulę. Porcjami wrzucaj do posolonego wrzątku i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  5. Masło stop, zrumień na nim bułkę. Polej tym knedle, oprósz cynamonem i cukrem. Posyp paseczkami skórki pomarańczowej (i ewentualnie odrobiną maku).
Reklama
Reklama
Reklama