Reklama
Składniki:

40 dag dojrzałych wiśni,
2 laski wanilii,
4 łyżki soku cytrynowego,
40 ml wiśniówki,
80 dag ziemniaków,
1 łyżka margaryny,
5 dag grysiku,
12 dag mąki,
2 jajka,
sól,
1 łyżka cynamonu,
8 dag cukru

Reklama
Przygotowanie:

Owoce wydrylować. Laski wanilii przekroić, usunąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie. Odstawić na 10 minut. Przez pół godziny gotować ziemniaki. Odcedzić. Obrać. Zmielić. Pozostawić do ostygnięcia. Dokładnie wymieszać z margaryną, grysikiem, mąką, jajkami i szczyptą sol. Zagnieść ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Uformować na niej wałek c ciasta i pokroić go na osiem części - każdą lekko spłaszczyć. Na każdej z nich ułożyć porcję wiśni, skleić. Ukształtować knedle. Delikatnie umieścić we wrzącej wodzie. Gotować 12 minut. Poczekać, aż wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Reklama
Reklama
Reklama