Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 35 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 40 dag truskawek (zimą możesz wykorzystać mrożone)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki tartej bułki
- sól
- cukier do posypania
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, osusz. Przepuść przez praskę razem z twarogiem lub dokładnie utłucz tłuczkiem, ostudź. Truskawki starannie opłucz, osusz, odszypułkuj, większe przekrój na pół. Do masy ziemniaczanej dodaj 25 dag mąki i jajka. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 2–3 porcje. Podsypując pozostałą mąką, z każdej części uformuj wałeczek. Potnij go na grube (2–3 cm) krążki, a potem formuj z nich okrągłe placuszki. Na każdym kładź obtoczoną w cukrze truskawkę. Zawiń ją w ciasto, dokładnie zlep brzegi, w dłoniach uformuj kształtną kulkę.
W garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Do wrzątku wrzucaj partiami knedle, co jakiś czas zamieszaj. Gotuj je ok. 3 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozpuść masło, wsyp tartą bułkę i ładnie ją przyrumień. W bułce obtocz knedle, przed podaniem posyp cukrem, udekoruj miętą.