Knedle twarogowe z morelami
Ciasto na knedle można uformować tradycyjnie w kulę albo ulepić z niego pierogi. Kluski nie powinny być jednak zbyt duże, bo nie ugotują się równomiernie.

Przygotowanie ok. 50 min * 1 porcja – ok. 570 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 15 dag suszonych moreli
- 150 ml śmietany do polania
- 1 łyżka cukru
- cynamon
- sól
Sposób wykonania:
1. Morele dokładnie opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.
2. Do twarogu dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
3. Z ciasta uformuj gruby wałek, pokrój go na grubsze plastry. Każdy lekko rozpłaszcz, połóż na nim morelę, zawiń, zlep brzegi. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, a pośrodku zrób wgłębienie.
4. Gotowe knedle wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj je ok. 3 min od czasu, jak wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij je łyżką cedzakową, osącz, rozłóż na talerze.
5. Polej śmietaną wymieszaną z cukrem. Posyp cynamonem.
Kulinarne inspiracje - forum >>