Kluski ziemniaczane

Opublikowano: 25.05.2008, 13:47
Reklama
Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 czerstwe bułki kajzerki,
5 dag wędzonego boczku,
pół szklanki jasnego piwa,
szklanka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz,
sól,
olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Obrać ziemnieki, ugotować i zmielić. W małą kostkę pokroić bułkę. Stopić boczek. Wsypać kostki bułki. Podsmażyć. Wymieszać z ziemniakami, piwem, jajkami, mąką i posiekaną natką. Dodać pieprz do smaku. Uformować kulki. Włożyć je do osolonego wrzątku. Poczekać aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzkową. Podsmażyć na oleju przed podaniem.
Reklama
Reklama
Reklama