Reklama

Kluski ryżowe koreańskie (garaetteok) przypominają polskie kopytka - zarówno smakiem, jak i konsystencją, z tą różnicą że robi się je nie z mąki pszennej, a z mąki ryżowej. Inny jest również proces ich przygotowywania - zdecydowanie bardziej pracochłonny.

Reklama

Koreańskie kluski ryżowe to podstawa popularnego streetfoodowego dania Tteokbokki - klusek zanurzonych w pysznym, gęstym ostro-słodkim sosie przygotowanym na bazie pasty sojowo-paprykowej gochujang.

Można je podawać również z ugotowanym na twardo jajkiem, ciastem rybnym, poszatkowaną kapustą albo ciasteczkami ryżowymi.

Spis treści:

  1. Kluski ryżowe
  2. Sos do klusek

Przepis na koreańskie kluski ryżowe

Składniki:

  • 400 g kleistej mąki ryżowej (mepssalgaru),
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • odrobina oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę ryżową z solą. Dodaj wodę i całość dokładnie wymieszaj - masa powinna być kleista.
  2. Masę przełóż do wyłożonego papierem do pieczenia bambusowego koszyczka do gotowania na parze i gotuj przez około 25 minut.
  3. Na desce do krojenia albo stolnicy rozsmaruj olej sezamowy (jeśli nie masz go w swojej kuchni, może być zwykły olej roślinny).
  4. Przełóż ugotowane ciasto i tłuczkiem delikatnie je rozbij, aż stanie się elastyczne i będzie miało gładką konsystencję.
  5. Uformuj ciasto w takim sam sposób jak na kopytka. Owiń każdą z rolek z nich w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, aby stężało.
  6. Po tym czasie pokrój na zgrabne ruloniki. Podawaj z sosem.
fot. Adobe Stock

Przepis na sos do koreańskich klusek

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki dashi,
  • 3 łyżki koreańskiej pasty gochujang,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypioru z dymki.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj pastę gochujang, dashi, brązowy cukier, rozgnieciony czosnek i sos sojowy.
  2. Szczypior umyj i pokrój na większe kawałki.
  3. Na patelni zagotuj warzywny bulion. Dodaj kluski razem z wcześniej przygotowaną pastą i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Dodaj szczypior i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Reklama

Więcej pomysłów na azjatyckie dania:

Reklama
Reklama
Reklama