Kluski leniwe z bułką tartą - przepis na kopytka
Kluski leniwe z bułką tartą to dobry pomysł na domowy obiad.

Opublikowano: 21.01.2010, 10:01
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 30 dag ziemniaków
- 60 dag twarogu
- po 10 dag mąki ziemniaczanej i masła
- 3 jajka
- 5 dag mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- sos owocowy
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.
2. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Zmiksuj z połową masła i żółtkami. Wymieszaj z ziemniakami. Zagnieć z mąką ziemniaczaną i ubitymi białkami.
3. Z ciasta formuj wałki, podsypując je mąką. Lekko je spłaszcz, krój ze skosa na kawałki. Kluski ugotuj.
Reklama
4. Bułkę zrumień na pozostałym maśle. Wrzuć do niej kluski, wymieszaj. Podawaj z duszonymi owocami.
Reklama
Reklama
Reklama