Reklama
Składniki:
20 dag maku,
cukier.
Ciasto:
50 dag mąki,
1 jajko,
sól,
5 dag masła do polania,
cukier do posypania.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzyć mak sparzyć wrzącą wodą, nakryć, odstawić i zalać wodą. Odcedzić przez gęste sito, kiedy będzie można rozetrzeć go w palcach i pozostawić do odsączenia. Następnie zmielić i osłodzić do smaku. Zagnieść ciasto z jajem i wodą. Rozwałkować na grubość 2 mm i pozostawić do przeschnięcia. Masło lekko przyrumienić. Ciasto posypać mąką, pokrajać kluski ostrym nożem. Kluski ugotować wkładając do wrzącej, osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć do miski, wymieszać z masłem i makiem, posypać cukrem.
Reklama
Reklama
Reklama