Reklama
Składniki:

- 50 dag ziemniaków
- paczka mrożonego szpinaku
- 25 dag mąki
- łyżka startego sera
- jajko
- gałka muszkat.

Reklama

Sos:
- 2 cebule
- 4 marchwie
- puszka krojonych pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekaj, zrumień na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pomidory, paprykę i oregano. Duś około 30 minut, dopraw solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź.

3. Szpinak odparuj na patelni, ostudź. Wymieszaj z ziemniakami, mąką, jajkiem, serem, szczyptą soli i gałki.

Reklama

4. Zagnieć ciasto, w dłoniach uformuj z niego niewielkie kuleczki. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Osącz, ułóż na talerzach na porcjach sosu.

Reklama
Reklama
Reklama