Klopsiki w sosie koperkowym - przepis

Opublikowano: 30.08.2012, 12:54
Reklama
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- jajko
- cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 4–5 łyżek mąki
- tymianek
- sól
- biały pieprz
Reklama
Sos koperkowy:
- 450 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany do zup
- łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Mięso wyrób z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, jajkiem i startą cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą, pieprzem. Uformuj małe kulki, obtocz w mące. Zagotuj bulion warzywny. Gotuj w nim klopsiki na małym ogniu ok. 12 min. Wyjmij łyżką cedzakową.
- Śmietanę połącz z mąką i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlej do reszty bulionu i mieszając, zagotuj. Wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem. Sos gotuj 3 minut i polej nim klopsiki.
Reklama
Reklama
Reklama