Reklama
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4–5 łyżek mąki
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz
Reklama

Sos koperkowy:

  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mięso wyrób z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, jajkiem i startą cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą, pieprzem. Uformuj małe kulki, obtocz w mące. Zagotuj bulion warzywny. Gotuj w nim klopsiki na małym ogniu ok. 12 min. Wyjmij łyżką cedzakową.
  2. Śmietanę połącz z mąką i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlej do reszty bulionu i mieszając, zagotuj. Wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem. Sos gotuj 3 minut i polej nim klopsiki.
Reklama
Reklama
Reklama