Klops z warzywami
Gdy masa mięsna jest rzadka, możesz do niej dodać trochę bułki tartej lub kaszy manny. Nie przesadź jednak z ilością, bo pieczeń straci soczystość.

Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 270 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 75 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 75 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 kajzerki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 cebule
- 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 5 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
1. Bułki namocz w mleku, dokładnie odciśnij.
2. Cebule obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
3. Do każdego rodzaju mięsa dodaj po połowie bułki i cebuli oraz po jednym jajku. Wyrób jednolitą masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do masy indyczej, wymieszaj.
5. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na plastry.
6. Fasolkę zblanszuj (wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 2–3 min), osącz.
7. Marchewkę obierz, opłucz, ugotuj na półmiękko.
8. Wąską formę natłuść olejem. Jej dno i boki wylep masą wieprzowo-wołową. Wyłóż na nią kawałki jajka, fasolkę i pokrojoną marchewkę. Przykryj masą indyczą, dociśnij ją, aby dobrze przylegała.
9. Wierzch pieczeni skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 1 godziny.
Kulinarne inspiracje - forum >>