Reklama
Ilość kalorii: 520
Czas przygotowania: 85 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 dag plastrów wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
  2. Cebule drobno posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj do mielonego mięsa razem z surowym jajkiem, tartą bułką i natką pietruszki. Masę dokładnie wyrób, dopraw solą, gałką i pieprzem.
  3. Półokrągłą, podłużną formę wyłóż plastrami boczku. Przykryj je połową mięsnej masy. Ułóż na niej ugotowane jajka, przykryj resztą masy. Całość lekko ugnieć, przykryj plastrami boczku.
  4. Klops z jajem piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.
Reklama

Zobacz także inne przepisy:

Klopsiki w pomidorach
Klopsiki w sosie koperkowym

Reklama
Reklama
Reklama