Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.

Kiszka ziemniaczana, wcześniej uważana za potrawę chłopów i lokalnej biedoty, zyskuje coraz większą popularność. Ten przysmak ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, gdzie popularny jest także w niektórych regionach Ukrainy, Rosji oraz Litwy.
Spis treści:
- Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?
 - Kiszka ziemniaczana z grilla
 - Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie
 - Kiszka ziemniaczana z piekarnika
 - Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki
 
	Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?
Do zrobienia kiszki ziemniaczanej wykorzystuje się grube, naturalne jelita wieprzowe.
- Jelita wieprzowe dokładnie opłucz z soli.
 - Włóż jelita do ciepłej wody (temp. 30 – 35 stopni) i pozostaw na 60 minut.
 - Po 60 minutach wylej wodę i włóż je ponownie do zimnej, lekko osolonej wody.
 - Mocz kilka godzin.
 
	Kiszka ziemniaczana z grilla
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
 - 250 g słoniny,
 - 300 g boczku,
 - sól,
 - pieprz,
 - majeranek,
 - 3-4 metry jelita wieprzowego,
 - czosnek,
 - 4 cebule,
 - 3 jajka.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw w misce.
 - Słoninę pokrój drobno i wytop na rozgrzanej patelni, a następnie podsmaż na niej boczek.
 - Z ziemniaków wyciśnij nadmiar wody i dodaj jajka, przyprawy oraz boczek.
 - Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj do masy.
 - Jelito wieprzowe nałóż na lejek nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mielenia mięsa z podobną funkcją.
 - Pamiętaj, aby nie nakładać farszu po brzegi, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie wzrasta objętość.
 - Zawiąż dokładnie jelita i uformuj kiszkę. Obgotuj w wodzie przez 2 minuty.
 - Wyłóż delikatnie na rozgrzany grill i piecz przez 15 minut. Pilnuj i delikatnie obracaj tak, aby nie pękła.
 
	Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
 - 300 g słoniny,
 - 300 g boczku gotowanego lub wędzonego,
 - sól,
 - pieprz,
 - majeranek,
 - 2 cebule,
 - czosnek,
 - 3 jajka,
 - 4 metry jelita wieprzowego,
 - bulion mięsny lub warzywny,
 - marchew.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Możesz utrzeć tak, jak na masę do placków ziemniaczanych.
 - Odsącz z nadmiaru wody i dopraw. Dodaj jajka.
 - Roztop słoninę na rozgrzanej patelni i dodaj stopniowo boczek. Po usmażeniu włóż do masy ziemniaczanej.
 - Czosnek i cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni. Włóż do reszty składników. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
 - Jelito wieprzowe nałóż na lejek do nadziewania kiełbas.
 - Włóż delikatnie masę i zawiąż formując kiszkę.
 - Do garnka wlej bulion i dodaj marchewkę.
 - Zagotuj i włóż kiszkę na 15 minut - pilnuj, aby nie pękła pod wpływem ciepła i zwiększenia objętości.
 - Podawaj ją prosto z wody lub lekko podsmażoną na patelni.
 
	Kiszka ziemniaczana z piekarnika
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
 - 150 g słoniny,
 - 250 g boczku wędzonego,
 - sól,
 - pieprz,
 - majeranek,
 - czosnek,
 - 2 cebule,
 - 2 jajka,
 - 3-4 metry jelita wieprzowego.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
 - Wbij jajka i włóż podsmażony na wytopionej słoninie boczek.
 - Cebulę i czosnek poszatkuj i duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.
 - Połącz z resztą masy. Przygotuj jelita wieprzowe i nałóż do nadziewarki do kiełbas.
 - Faszeruj i dokładnie zawiąż. Ułóż pętka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
 - W przypadku, gdy zacznie lekko pękać, zmniejsz temperaturę.
 

fot. Kiszka ziemniaczana/Adobe Stock, koss13
	Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki
Pyszną kiszkę ziemniaczaną zrobisz też bez jelita i mąki. Oto szybki i krótki przepis na pożywne danie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
 - 100 g słoniny,
 - 300 g boczku wędzonego,
 - 1 duża biała cebula,
 - 1 jajka,
 - sól,
 - pieprz,
 - majeranek,
 - rozmaryn,
 - czosnek.
 
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości i przecedź do praskę.
 - Pokrój słoninę i boczek w kostkę, wrzuć na patelnię i zrób skwarki.
 - Do słoniny i boczku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
 - Następnie wymieszaj zawartość patelni (słoninę, boczek, cebulę) z przetartymi, przestudzonymi ziemniakami.
 - Na koniec dodaj żółtko i przyprawy i wymieszaj.
 - Gotową kiszkę podgrzej na patelni i przełóż do półmiska.
 
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.11.2019 r
	Czytaj także:
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich
Jak zrobić dobrą kiełbasę do wędzenia w domu? Przyprawy, przygotowanie mięsa i przydatne triki
 

