Kieszonki drobiowe
Nadziewane piersi kurczaka

Przygotowanie 40 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 490 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka
- 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej
- 3 dag żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- olej
- przyprawa do kurczaka
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. 5 łyżek oleju wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i przyprawą. Mieszanką natrzyj opłukane i osuszone mięso.
2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekany czosnek, dodaj mąkę i warzywa. Przesmaż kilka minut na ostrym ogniu. Dodaj starty ser, wymieszaj, dopraw.
3. W każdej piersi zrób nacięcie, tak by powstała kieszeń. Napełniaj je farszem, zepnij szpilką do szaszłyków.
4. Obsmaż na gorącym oleju, przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej 3 łyżkami wody, piecz 20 minut w temp. 180 st. C.