Reklama
Składniki:

1 kg steków z łososia
50 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml mocnej kawy
10 dag masła
4 szalotki
1 łyżka cukru
natka pietruszki
por
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
cukier
świeżo zmielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Obrać cebulę. Posiekać. Zeszklić z trrzema łyżkami wody i łyżką cukru. Z łososia ikształtować rolony. Umocować wykałaczką. Przesypać szalotki do rondla. Wymieszać z kawą, startym serem i posiekaną natką pietruszki . Zalać wodą. Zagotować. Włożyć łososia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć rybę. Płyn odparować do połowy. Dodać roztartą w czerwonym winie mąkę. Stale mieszać. Dodawać masło. Przyprawić. Sosem polać rulony na talerzu.

Reklama
Reklama
Reklama