Kasza jaglana z suszonymi śliwkami - zdrowa i pyszna
Superzdrowe śniadanie!
Opublikowano: 01.06.2008, 15:35
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki mleka,
łyżeczka masła,
10 dag suszonych śliwek,
kawałek suszonej skórki pomarańczowej,
kieliszek białego wina,
garść rodzynek,
2 łyżki cukru,
cukier wanilinowy,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzyć i odcedzić kaszę. Wsypać na mleko gotujące się z masłem. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Kiedy kasza wsiąknie mleko, przykryć garnek i włożyć do piekarnika. Umyć śliwki. Wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Zalać 3/4 szklanki wody. Ugotować. Następnie przetrzeć przez sitko. Umyć i odcedzić rodzynki. Wymieszać z przecierem śliwkowym. Dodać do wina. Kaszę przełożyć na talerze. Polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama