Reklama

Meksykańska quesadilla według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na meksykańską quesadillę:

Reklama
  • pszenne lub kukurydziane tortille
  • natka kolendry
  • cytryna
  • pomidor
  • awokado
  • ostra papryczka
  • pół miseczki czerwonej papryki
  • pół miseczki pokrojonej szynki w kosteczkę lub plasterki
  • pół szklanki sera Cheddar
  • oliwa z oliwek lub olej

Jak zrobić meksykańską quesadillę?

Quesadillę możemy przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa w zależności od preferencji. W wersji wegetariańskiej - awokado kroimy na cienkie paseczki i wyciągamy miąższ ze skórki. Przekładamy na połowę tortilli. Posypujemy cheddarem, pokrojoną ostrą papryczką i posiekaną natką kolendry. W wersji klasycznej z dodatkiem szynki - układamy kawałki czerwonej papryki na placku. Posypujemy kawałkami szynki. Na koniec dodajemy spora ilość sera. Posypujemy solą i pieprzem obie przygotowane wersje. Składamy każdą tortillę na pół i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Podpiekamy przez parę minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy salsę jako dodatek do quesadilli. Kroimy papryki, ogórka oraz pomidora w kosteczkę. Zrywamy odrobinę kolendry i siekamy. Całość mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Tortille przerzucamy na drugi bok i smażymy na patelni przez parę minut do zbrązowienia. Całość podajemy z warzywną salsą zaraz po przygotowaniu.

Polecamy!

Reklama

Zobacz pomysły na sprawdzone przystawki na każdą imprezę! Inspirujące przepisy na tortillę z kurczakiem! Sprawdź!

Reklama
Reklama
Reklama