Kartoflanka z wędzonką - przepis
Kartoflanka z wędzonką idealnie smakuje ze świeżym wiejskim chlebem.

Opublikowano: 07.02.2013, 05:39
Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 65 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- duża cebula
- 10 dag wędzonki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
- imbir
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Ziemniaki i włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej 2 litrami wody. Gotuj 45 min.
- Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę wędzonkę. Oprósz mąką i zasmaż na rumiano, rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy, wlej do garnka z zupą, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i imbirem. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.
Reklama
Reklama
Reklama