Reklama
Składniki:
4 cebule pokrojone w kostkę,
3 łyżki oleju,
1 jajko,
80 dag mielonej wieprzowiny,
sól,
pieprz,
majeranek,
1,5 kg ziemniaków,
1/2 kg ziemniaków ugotowanych,
20 dag wędzonego boczku.
Reklama
Przygotowanie:
Dwie cebule udusić na oleju. Wymieszać je z mięsem, jajkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnej tarce. Dobrze odcisnąć. Ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę. Wymieszać ziemniaki surowe z ugotowanymi, posolić. Uformować z ciasta ziemniaczanego gruby wałek| kroić plastry. Formować placki, nadziewać je mięsnym farszem i lepic w duże kartacze. Gotować w osolonym wrzątku. Pozostałe dwie cebule usmażyć z pokrojonym wędzonym boczkiem. Polewać nimi gorące kartacze.
Reklama
Reklama
Reklama