Karp w sosie cytrusowym

Opublikowano: 28.08.2009, 13:25
Reklama
Składniki:
- karp
- litr wywaru warzywnego
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu lub łyżeczka mielonego
- 2 łyżki soku cytrynowego
Reklama
SOS:
- spora cytryna pomarańcza
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Reklama
Oczyszczonego karpia pokrój w dzwonka, posól, skrop sokiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Przełóż rybę do garnka, zalej bulionem, po czym dodaj goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Sos: wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj ze śmietaną oraz miodem, schłodź w lodówce. Rybę podawaj z sosem po półgodzinie.
Reklama
Reklama
Reklama