Reklama
Składniki:

- sprawiony karp (ok. 1 kg)
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- sól
- cukier
- 2 białka
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki żelatyny
- koperek, zielony groszek do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyść, włóż do garnka, posól, dodaj odrobinę cukru i ugotuj wywar. Dodaj do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włóż dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotuj 15–20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

2. Wywar przecedź. Marchewki z wywaru pokrój, wykorzystaj do dekoracji potrawy. Żelatynę rozmocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj do wywaru, dolej lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wywar sie sklaruje. Znów przecedź.

Reklama

3. Na dno półmiska nalej trochę wywaru. Pozostaw w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułóż warstwę warzyw i ryby. Udekoruj. Zalej pozostałym wywarem. Wstaw do lodówki i pozostaw do zastygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama