Reklama
Składniki:

- 1 sprawiony karp (ok. 1 kg)
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- 5 dag migdałów w płatkach
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koniaku
- pieprz
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Rybę oczyść z łusek, opłucz, dokładnie osusz. Podziel na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

2. Porcje karpia oprósz mąką i smaż na patelni z gorącym olejem, aż ze wszystkich stron będą rumiane. Wtedy zmniejsz ogień i smaż rybę jeszcze ok. 5 min, aby doszła też w środku.

3. Na drugiej patelni rozpuść masło. Wsyp migdały w płatkach, przesmaż je, aż staną się rumiane, skrop je koniakiem.

Reklama

4. Rybę wyłóż na półmisek, polej masłem z migdałami. Udekoruj dodatkowo np. plasterkami cytryny, listkami świeżych ziół.

Reklama
Reklama
Reklama