Karp smażony z migdałami

Opublikowano: 20.12.2010, 12:15
Reklama
Składniki:
- 1 sprawiony karp (ok. 1 kg)
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- 5 dag migdałów w płatkach
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koniaku
- pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Rybę oczyść z łusek, opłucz, dokładnie osusz. Podziel na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Porcje karpia oprósz mąką i smaż na patelni z gorącym olejem, aż ze wszystkich stron będą rumiane. Wtedy zmniejsz ogień i smaż rybę jeszcze ok. 5 min, aby doszła też w środku.
3. Na drugiej patelni rozpuść masło. Wsyp migdały w płatkach, przesmaż je, aż staną się rumiane, skrop je koniakiem.
Reklama
4. Rybę wyłóż na półmisek, polej masłem z migdałami. Udekoruj dodatkowo np. plasterkami cytryny, listkami świeżych ziół.
Reklama
Reklama
Reklama