Karp po węgiersku
Lubisz karpia? To koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 265 kcal
Składniki na 5 porcji:
- 1 kg sprawionego karpia bez głowy
- 5 dag słoniny
- 2 strąki czerwonej konserwowej papryki
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- olej
- 3/4 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- zielenina
Sposób wykonania:
1. Karpia opłucz, dokładnie osusz, pokrój na porcje, przełóż paseczkami słoniny, posyp solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cebulę obierz, opłucz, pokrój, podsmaż na oleju.
3. W żaroodpornym naczyniu rozgrzej olej, ułóż kawałki ryby, wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
4. Pomidory umyj, pokrój w cząstki, pokrój osączoną z zalewy konserwową paprykę, ułóż warzywa na rybie wraz z cebulą, polej śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i papryką, piecz jeszcze ok. 20 min, posyp posiekaną zieleniną.