Reklama
Składniki:

- 4 filety z karpia
- mąka gryczana grubo mielona do panierowania
- mleko
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Filety z karpia opłukać, osuszyć, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, obficie skropić sokiem z cytryny, odstawić na 5 minut, a następnie włożyć do mleka (pozbywamy się w ten sposób nieprzyjemnego zapachu) na 2 godziny. Następnie opłukać filety zimną wodą i osuszyć papierową serwetką, ponownie oprószyć solą i pieprzem, panierować najpierw w roztrzepanym jajku,
potem w mące gryczanej. Kłaść panierowaną rybę na rozgrzany olej, smażyć po 4 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni. Tak przyrządzona ryba wyśmienicie smakuje z gryczaną kaszą, kapustą z grzybami lub grzybowym sosem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama