Karp panierowany

Opublikowano: 26.11.2007, 11:11
Reklama
Składniki:
- 4 filety z karpia
- mąka gryczana grubo mielona do panierowania
- mleko
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
Reklama
Przygotowanie:
Filety z karpia opłukać, osuszyć, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, obficie skropić sokiem z cytryny, odstawić na 5 minut, a następnie włożyć do mleka (pozbywamy się w ten sposób nieprzyjemnego zapachu) na 2 godziny. Następnie opłukać filety zimną wodą i osuszyć papierową serwetką, ponownie oprószyć solą i pieprzem, panierować najpierw w roztrzepanym jajku,
potem w mące gryczanej. Kłaść panierowaną rybę na rozgrzany olej, smażyć po 4 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni. Tak przyrządzona ryba wyśmienicie smakuje z gryczaną kaszą, kapustą z grzybami lub grzybowym sosem.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama