Reklama
Składniki:
karp,
250 ml ciemnego słodowego piwa,
250 ml białego wytrawnego wina,
250 ml wody,
2 cebule,
skórka z połowy cytryny,
4 goździki,
łyżka masła,
2 filety anchois,
1 łyżeczka posiekanych kaparów,
2 łyżeczki mąki,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Przygotować rybę. Pokroić w dzwonka. oprószyć solą. Wymieszać piwo z winem i wodą. Wsypać obraną cebulę z wbitymi goździkami, skórkę z cytryny. Posolić. Gotować 10 minut. Nastepnie wsypać rybę. Gotować kwadrans na małym ogniu. Wyjąć rybę. Przecedzić wywar. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać posiekane sardele i kapary oraz mąkę. Lekko podsmażyć. Zestawić z ognia. Rozprowadzić przecedzonym wywarem. Wlać sok z cytryny. Gotować 20 minut na małym ogniu. Posolić. Popierzyć. Sosem polać rybę.
Reklama
Reklama
Reklama