Reklama
Składniki:

filet z karpia 500g, jaja - 2 szt., rodzynki - 25g, śmietana 30% - 50ml, brandy - 20 ml, Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki, żelatyna - 2 łyżeczki, sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.

Reklama
Reklama
Reklama