Reklama
Składniki:

- 75 dag wieprzowiny, np. łopatki, karkówki, szynki
- 2 cebule
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- olej
- kilka ząbków czosnku

Reklama
Przygotowanie:

Opłukane mięso osuszyć, pokroić na plastry, poszczególne porcje kłaść na kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem folii i delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem, można cienko oprószyć mąką. Na patelnię wlać olej, na zimny wrzucić obrane ząbki czosnku, a kiedy olej się rozgrzeje, położyć kotlety, wyjąć spieczony czosnek, kotlety usmażyć z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni. Na patelni zeszklić obraną i pokrojoną cebulę, zrumienione kotlety włożyć do płaskiego rondla, dodać cebulę wraz z tłuszczem, rondel przykryć, podgrzewać kilka minut, od razu podawać.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama