Reklama

Składniki:
- 4 średniej wielkości karasie
- 2 cytryny
- kubeczek śmietany 18 proc.
- kieliszek wytrawnego białego wina
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- zioła: bazylia, majeranek, tymianek
- pomidorki koktajlowe
- folia aluminiowa

Reklama

Sposób wykonania:
1. Sprawione, umyte i osuszone ryby ułożyć na talerzu. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, obłożyć nimi przygotowane ryb. Pozostawić w temperaturze pokojowej na mniej więcej godzinę.

2. W małej miseczce wymieszać śmietanę, oliwę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem najlepiej cytrynowym i dodać zioła. Składniki dokładnie wymieszać i natrzeć nimi ryby z obu stron.

3. Ryby układać na arkuszach folii aluminiowej. Przed zawinięciem polać winem i oliwą. Grillować na rozgrzanym ruszcie 15 minut, rozchylić folię i grillować jeszcze 20 minut. Podawać z pomidorkami.

Reklama

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama