Kapusta z fasolą i grzybami

Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dag fasoli perłowej
- 10 dag suszonych grzybów
- 5–6 łyżek oleju
- 3–4 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
- majeranek
- cząber
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.
2. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru. Fasolę gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Odcedź.
3. Namoczone grzyby ugotuj (20 minut) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóź do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki. Wszystko na małym ogniu gotuj ok. godziny.
4. Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż miękką fasolę, wymieszaj. Wszystko razem
gotuj jeszcze 15 min.