Reklama
Składniki:

5 szklanek cienko poszatkowanej kapusty,
2 łyżeczki soli,
5 łyżek stopionego masła,
1/2 szklanki wrzątku,
1,5 szklanki pszennej bułki pokrojonej w drobną kostkę,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
4 łyżki rodzynek,
3/4 szklanki sparzonych, obranych migdałów pokrojonych w piórka,
2 łyżki cukru,
4 jajka,
masło do smarowania.

Reklama
Przygotowanie:

Osoloną kapustę dusić przez 30 minut na rozgrzanym maśle. Kostki bułki zalać wrzątkiem, odcisnąć, utrzeć na jednolitą masę, wymieszać z mąką, rodzynkami, migdałami i cukrem, wlać roztrzepane żółtka. Wymieszać. Połączyć z kapustą. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Wypełnić naczynie żaroodporne wysmarowane masłem. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama