Reklama
Składniki:
- 300 g tub kalmarów
- kilka ośmiorniczek
- 100 g ouzo
- mąka
- sól
- pieprz
- olej
Sos:
- łodyga selera naciowego
- ząbek czosnku
- oliwa
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- tabasco
- sok z cytryny
Reklama
Przygotowanie:
1. Owoce morza oczyść, kalmary pokrój w krążki. Skrop ouzo i odstaw na chwilę.
2. Kalmary i ośmiorniczki, obtoczone w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Osącz na papierze.
3. Przygotuj sos: posiekane seler i czosnek zeszklij na oliwie. Ostudź i wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tabasco i sokiem z cytryny.
Reklama
4. Usmażone owoce morza podawaj z sosem (w miseczce) i cząstką cytryny.
Przepis pochodzi z restauracji Santorini
Reklama
Reklama
Reklama