Reklama
Składniki:

- 300 g tub kalmarów
- kilka ośmiorniczek
- 100 g ouzo
- mąka
- sól
- pieprz
- olej

Sos:

- łodyga selera naciowego
- ząbek czosnku
- oliwa
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- tabasco
- sok z cytryny

Reklama
Przygotowanie:

1. Owoce morza oczyść, kalmary pokrój w krążki. Skrop ouzo i odstaw na chwilę.

2. Kalmary i ośmiorniczki, obtoczone w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Osącz na papierze.

3. Przygotuj sos: posiekane seler i czosnek zeszklij na oliwie. Ostudź i wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tabasco i sokiem z cytryny.

Reklama

4. Usmażone owoce morza podawaj z sosem (w miseczce) i cząstką cytryny.

Przepis pochodzi z restauracji Santorini

Reklama
Reklama
Reklama