Reklama
Składniki:
- 4 duże wydrążone kalarepki
- 10 dag szyjek rakowych z zalewy
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Kalarepki gotuj 10 minut w lekko osolonym wrzątku.
2. Wydrążony miąższ bardzo drobno posiekaj, uduś na maśle. Lekko przestudź, dodaj bułkę tartą, kremówkę, koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu domieszaj żółtka i pokrojone szyjki rakowe. Farszem napełnij kalarepki.
Reklama
3. Przykryj odciętymi wierzchami, ustaw w szerokim rondlu, podlej bulionem i duś 30 minut na średnim ogniu (ew. piecz w naczyniu do zapiekania pod przykryciem 30 minut w 180 st.).
Reklama
Reklama
Reklama