Kalafior pod pierzynką - łatwy sprawdzony przepis
Kalafior pod pierzynką - danie warzywne, które smakuje każdemu
Opublikowano: 27.05.2016, 13:12
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
kalafior,
sól,
cukier,
5 dag masła,
łyżka mąki,
1 szklanka mleka,
pół szklanki śmietany,
jajko,
łyżka startego sera,
plasterek cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Do wrzątku włożyć oczyszczony i podzielony na cząstki kalafior. Ugotować. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć kalafior. Stopione masło wymieszać z mąką. Rozprowadzić z mlekiem i śmietaną. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać przyprawy do smaku. Rozprowadzić surowym jajkiem. Zalać kalafior. Oprószyć serem. Zapiec.
Reklama
Reklama
Reklama