Reklama
Składniki:
  • duży kalafior
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mielona papryka: słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
Reklama

Sos pomidorowy:

  • 4 duże pomidory
  • cebula
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Kalafior oczyść z liści, opłucz i gotuj w całości 10–15 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, osącz, ostudź. Usuń kilka różyczek ze środka.
  2. Przygotuj farsz. Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami do smaku. Farszem wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym.
  3. Przygotuj sos: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone na cząstki pomidory. Wlej bulion, dopraw i gotuj kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
  4. Kalafiora polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45 minut. Wierzch kalafiora często polewaj sosem z pieczenia.
Reklama
Reklama
Reklama