Kalafior nadziewany mięsem - przepis

Opublikowano: 11.07.2012, 08:58
Reklama
Składniki:
- duży kalafior
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielona papryka: słodka i ostra
- sól
- pieprz
Reklama
Sos pomidorowy:
- 4 duże pomidory
- cebula
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Kalafior oczyść z liści, opłucz i gotuj w całości 10–15 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, osącz, ostudź. Usuń kilka różyczek ze środka.
- Przygotuj farsz. Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami do smaku. Farszem wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotuj sos: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone na cząstki pomidory. Wlej bulion, dopraw i gotuj kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
- Kalafiora polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45 minut. Wierzch kalafiora często polewaj sosem z pieczenia.
Reklama
Reklama
Reklama