Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
pół kostki masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz,
tłuszcz do posmarowania formy.
Farsz:
oliwki bez pestek,
2 pomidory,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
starty żółty ser,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę dodać czosnek i pozostałe składniki farszu, poddusić, wlać śmietanę, przyprawić. Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, posypać serem. Piec 25 minut.