Składniki:
- 1 kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
Na nadzienie do środka:
- 3–4 kwaśne jabłka
- majeranek
Na dodatek:
- 4–6 jabłek
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
1. Kaczą tuszkę nacieram mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Jabłka obieram i kroję na ćwiartki. Przyprawiam majerankiem i wkładam do kaczego brzuszka. Kaczuszkę układam w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piekę ok. 2 godzin w temp. 180 st. C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykrywam foremkę aluminiową folią.
2. Po mniej więcej godzinie biorę dwie łyżki tłuszczu, który się wytopi z kaczki, i duszę na nim pokrojone jabłka. Przyprawiam je sokiem z cytryny, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem.
3. Ponieważ w piekarniku jest jeszcze miejsce, na 40 minut przed końcem pieczenia wrzucam na blachę zawinięte
w folię aluminiową ziemniaki w mundurkach. Przed podaniem przekrawam je na pół, solę i okraszam masłem.