Reklama
Składniki:
- 1 kaczka
- pół główki czerwonej kapusty
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- cytryna
- po łyżce masła i mąki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Kaczkę natrzyj solą i masłem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Na dolną półkę wstaw naczynie z wodą, na środkowej ustaw naczynie z kaczką. Piecz 60 minut, polewając wytwarzającym się sosem.
2. Kapustę poszatkuj, zalej niewielką ilością wrzątku. Gotuj 20 minut.
3. Na 2 łyżkach tłuszczu spod pieczeni zrumień mąkę, rozprowadź winem. Zasmażkę dodaj do kapusty, dopraw do smaku.
Reklama
4. Kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą.
Reklama
Reklama
Reklama