Reklama
Składniki:

- pół kaczki
- jabłko wydrążone w środku
- kumkwat
- żurawina
- pieczone ziemniaki
- 2 gotowane buraki
- kieliszek białego wina
- czosnek
- majeranek
- cukier
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Kaczkę natrzeć czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.

Piec 2 godziny w temperaturze 180°C, a następnie wyluzować z kości.
Na patelni podsmażyć kaczkę z cukrem, białym winem, odrobiną koniaku i plasterkami kumkwatu.

Jabłko upiec z żurawiną w środku.

Starte gotowane buraczki podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Reklama

Kaczkę podawać z buraczkami, jabłkiem, ziemniakami oraz surówką z białej i czerwonej kapusty.

Reklama
Reklama
Reklama