Reklama
Składniki:
- pół kaczki
- jabłko wydrążone w środku
- kumkwat
- żurawina
- pieczone ziemniaki
- 2 gotowane buraki
- kieliszek białego wina
- czosnek
- majeranek
- cukier
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Piec 2 godziny w temperaturze 180°C, a następnie wyluzować z kości.
Na patelni podsmażyć kaczkę z cukrem, białym winem, odrobiną koniaku i plasterkami kumkwatu.
Jabłko upiec z żurawiną w środku.
Starte gotowane buraczki podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Reklama
Kaczkę podawać z buraczkami, jabłkiem, ziemniakami oraz surówką z białej i czerwonej kapusty.
Reklama
Reklama
Reklama