Reklama

Składniki

Reklama

świeża młoda kaczka (około 2 1/2 kg)

  • placki mandaryńskie
  • cebula dymka
  • świeży ogórek
  • sos śliwkowy lub hoisin
  • Płyn do smarowania:

    • łyżeczki soli
    • 5 łyżeczek czystej wódki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania

    Sprawioną kaczkę starannie wymyć. Wodę zagotować w dużym garnku; trzymając kaczkę za szyję, zanurzyć tuszkę we wrzątku, wyjąć, natychmiast osuszyć w czystej ściereczce, powiesić ptaka za szyję w przewiewnym, chłodnym miejscu, zostawić na noc. Włożyć do dużej miski. Cukier, wódkę, wodę i sól wymieszać, posmarować ptaka osłodzoną wodą, powiesić do wyschnięcia (smarować słodką wodą jeszcze 2 razy).

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C ułożyć kaczkę na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyć płomień do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiększyć temperaturę do 200 °C, piec 20 min. Kaczka powinna być upieczona, a skórka - chrupiąca.

    Podczas pieczenia kaczki smażyć placki. Cebulę dymkę pokrajać w kawałki 5 cm, ogórek obrać, pokrajać w cienkie paski tej samej długości.

    Kaczkę wyjąć z piekarnika, po 3 min ściągnąć skórę í pokrajać ją na kawałki o wymiarach 3 x 4 cm, układać na gorącym półmisku; podobnie postąpić z mięsem, układając obok kawałków skórki lub na oddzielnym talerzu.

    Reklama

    Na stole ustawić miseczki z sosem, talerzyki z jarzynką oraz plackami. Każdy z gości smaruje placek sosem śliwkowym lub hoisin, kładzie mięso i kawałek skórki na placku, obkłada cebulą i ogórkiem, zawija 3 boki placka który teraz przypomina śpiwór.

    Reklama
    Reklama
    Reklama