Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach ze zdjęciami
Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku!

Składniki na 4 porcje kaczki:
- kaczka o wadze ok. 2 kg
- 800 g ziemniaków
- 4 małe jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)
1 z 4

Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 1
Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz).
2 z 4

Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 2
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.
3 z 4

Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 3
Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.
4 z 4

Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 4
Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce Pyszne. Na każdą okazję (premiera 6 XI)
Zobacz inne przepisy Ani Starmach:
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach