Kaczka pieczona - przepis babci Irenki, który zawsze się udaje. Wersja z jabłkami i w sosie karmelowym
Kaczka pieczona to wykwintne danie, które kojarzy nam się zazwyczaj z odświętnym obiadem. To prawda, w wielu domach serwuje się ją tylko na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Pora jednak nieco odczarować to myślenie - idealnie przyrządzona kaczka pieczona wg przepisu babci Irenki, świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.

Kaczka pieczona według przepisu babci Irenki nie jest trudna w przygotowaniu, ale jej przyrządzenie wymaga cierpliwości - danie musi pozostać w piekarniku przez kilka godzin. Błyskawiczne upieczenie kaczki niestety nie jest możliwe, ponieważ mięso musi stać się naprawdę miękkie i z łatwością odchodzić od kości.
Spis treści:
Kaczka pieczona najlepiej smakuje w towarzystwie owoców - to właśnie dlatego tak często przyrządza się ją z jabłkami, żurawiną, winogronami lub pomarańczami. Niektórzy pieką ją również z pigwą albo cytryną, ale wielu osobom nie odpowiada jej kwaskowy smak. My oprócz klasycznego wariantu z jabłkami, proponujemy też przepis na wersję w sosie karmelowym.
	Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami
Mięso kaczki idealnie komponuje się ze smakiem jabłek - polecamy wybrać kwaśniejszą odmianę, np. antonówkę albo szarą renetę.
Składniki:
- tuszka kaczki o wadze 2 kg,
 - 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki, szarej renety,
 - majeranek,
 - sól,
 - pieprz,
 - cukier.
 
Sposób przygotowania:
- Tuszkę umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
 - Połowę jabłek obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
 - Jabłka oprósz łyżką cukru i majerankiem, włóż do wnętrza kaczki i zaszyj otwór bawełnianą nicią.
 - Kaczkę ułóż w brytfannie i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
 - Gdy kaczka się lekko przyrumieni, podlej ją odrobiną wody, przykryj pokrywką i piecz jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę.
 - Posmaruj wierzch kaczki pieczonej słoną wodą, aby jej skórka stała się dzięki temu jeszcze bardziej chrupiąca. Pozostałe jabłka przygotuj podobnie jak te do nadzienia i ułóż w brytfannie wokół kaczki pieczonej. Piecz jeszcze 20-30 minut. Podawaj w towarzystwie klusek śląskich, koniecznie polanych wytopionym podczas pieczenia kaczki tłuszczem.
 

	Przepis na kaczkę pieczoną w sosie karmelowym
Sos karmelowy to słodki dodatek, który wbrew pozorom pasuje nie tylko do deserów. Idealnie komponuje się również z daniem obiadowym jako delikatna glazura do mięsa.
Składniki:
- tuszka kaczki o wadze ok. 1 kg,
 - 3 pomarańcze,
 - 5 dag cukru,
 - kawałek imbiru,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 5 dag masła,
 - sos sojowy,
 - olej,
 - kolendra,
 - sól,
 - pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Kaczkę natrzyj w środku i na zewnątrz posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zwiąż nicią bawełnianą.
 - Posmaruj olejem i włóż do brytfanny.
 - Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
 - Kaczkę pieczoną wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Zostaw w cieple.
 - Przygotuj sos: pomarańcze umyj, z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok. Startą pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki bez białej skórki.
 - Do sosu z pieczenia kaczki dodaj cukier, posiekany imbir i sok z pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i startą skórkę z pomarańczy. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
 - Kaczkę pieczoną obłóż cząstkami pomarańczy, polej sosem i posyp listkami kolendry. Podawaj gorącą z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki. Smacznego!
 

Zobacz więcej pomysłów na kaczkę:

