Składniki:
4 duże kacze udka,
sól,
pieprz,
3 łyżki oliwy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 łyżka mąki,
listek laurowy,
strączek chili,
1 pomarańcza,
1/2 l wytrawnego białego wina,
20 dag zielonych oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Udka natrzeć solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek i marchewki. Umyć pomarańcze i pokroić plasterki. Udka usmażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodac liść laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć. Piec w temp. 225 st. C przez 30 minut. Wlać wino. Piec dalej w temp. 200 st. C przez 40 minut. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito. Gotować, aż 1/3 sosu wyparuje. Dodać przyprawy do smaku. Wsypać oliwki. Mięso polać sosem. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.