Reklama
Składniki:

1 średniej wielkości kabaczek,
1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
25 dag pieczarek,
2 pomidory,
1 cebula,
2 łyżki oliwy,
1-2 ząbki czosnku,
sos sojowy,
natka pietruszki,
bazylia,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Opłukane pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony miąższ z kabaczka i dusić 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodać ryż i wymieszać. Doprawić pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem, solą i sosem sojowym. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Dodać do farszu, wymieszać. Połówki kabaczka napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni okoo 40 miut. Pokroić na porcje, posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama