Reklama
Składniki:

- 1 kg szczupaka (filet)
- przyprawa do ryb
- 6 jaj na twardo
- bułka
- mleko
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki

Reklama
Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku. Szczupaka mielemy, dodajemy do niego jajko i odciśniętą bułkę. Masę doprawiamy przyprawą do ryb, dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyrabiamy. Wokół ugotowanych na twardo jaj formujemy z farszu kule, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu ok. 10 minut. Jaskółcze gniazda podajemy przekrojone na pół z pieczywem i surówkami.

Reklama

Zamiast szczupaka można użyć innych ryb, np. sielawy. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, jajka może obłożyć mielonym mięsem z indyka, wieprzowiną albo wołowiną.

Reklama
Reklama
Reklama