Jaskółcze gniazda

Opublikowano: 23.10.2007, 10:44
Reklama
Składniki:
- 1 kg szczupaka (filet)
- przyprawa do ryb
- 6 jaj na twardo
- bułka
- mleko
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
Reklama
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku. Szczupaka mielemy, dodajemy do niego jajko i odciśniętą bułkę. Masę doprawiamy przyprawą do ryb, dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyrabiamy. Wokół ugotowanych na twardo jaj formujemy z farszu kule, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu ok. 10 minut. Jaskółcze gniazda podajemy przekrojone na pół z pieczywem i surówkami.
Reklama
Zamiast szczupaka można użyć innych ryb, np. sielawy. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, jajka może obłożyć mielonym mięsem z indyka, wieprzowiną albo wołowiną.
Reklama
Reklama
Reklama