Reklama
Składniki:

4 udka zająca,
pęczek włoszczyzny,
4 łyżki smalcu,
sól,
pieprz
2 łyżki tymianku,
1 mały koncentrat pomidorowy,
2 łyżki zasmażki,
30 dag cebuli,
40 dag pieczarek,
2 łyżki oleju.
Marynata:
3/4 l czerwonego wytrawnego wina,
5 łyżek oleju,
200 ml octu winnego,
2 cebule,
czosnek,
1 marchewka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 liście laurowe,
3 goździki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zalać winem olejem i octem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, goździki, natkę pietruszki. Posolić. Popierzyć. Zagotować. Ostudzić. Zalać mięso. Pozostawić na 24 godziny. Wyjąć. Zarumienić na smalcu. Wsypać warzywa z marynaty. Wlać koncentart i połowę marynaty. Zagotować. Włożyć mięso, wlać szklankę wody i resztę marynaty, gotować 1, 5 godz godziny. Przecedzić sos, podgrzać, dodać zasmażkę, gotować 5 minut.Obczyszczone cebule posiekać. Zeszklić. Dodać pieczarki. Podsmażyć. Sos, cebulki, pieczarki dodać do mięsa, gotować jeszcze przez kwadrans.

Reklama
Reklama
Reklama