Jakich przypraw użyć do grzańca?
Grzaniec to absolutny must have zimowego sezonu. Kiedy masz ochotę na coś mocniejszego niż kawa czy herbata, sięgnij po grzańca. A jakich przypraw do grzańca potrzeba użyć?

Przyprawy do grzańca - klikaj w kolejne zdjęcia, by dowiedzieć się, jaką rolę pełni dana przyprawa.
1 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
1. Cynamon
Cynamon kojarzy się przede wszystkim z szarlotką... i nie bez powodu na myśl przywołuje ciepłe chwile, gdy na dworze zimno. Do grzańca warto wykorzystać właśnie taki, można wrzucić go do rondelka, lub zetrzeć tuż przed przyrządzaniem.
2 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
2. Goździki
To dzięki goździkom grzaniec ma ten korzenny aromat, właściwy tylko sobie i... piernikom rzecz jasna.
3 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
3. Imbir
Nie każdemu grzane piwo czy wino kojarzy się z imbirem - a jednak, często się w nim znajduje. Wszystko po to, by rozgrzać i dodać orzeźwiającą nutę cytrusową.
4 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
4. Pieprz
Dzięki niemu piernik jest pieprzny, a grzaniec pikantny.
5 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
5. Wanilia
Pamiętaj, że wanilia to wanilia w postaci lasek, a nie cukier wanilinowy.
6 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
6. Skórka pomarańczowa
Otarta i wysuszona skórka z pomarańczy doda grzańcowi ciekawego aromatu.
7 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
7. Kardamon
Wystarczy kilka ziaren na litrowy rondelek napoju. Korzenny smak i łagodny aromat nadadzą grzańcowi charakteru. Kardamon to przyprawa z górnej półki, prawie tak ekskluzywny jak szafran.
8 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
8. Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa może być otarta, i oczywiście w mniejszej ilości. Wykorzystajmy ją chociażby w formie afrodyzjaku.
9 z 9

Jakich przypraw użyć do grzańca?
9. Cukier
Dla wielu z nas grzaniec jest zbyt gorzki. Można go dosłodzić cukrem lub miodem.